Bolhásság


A bolhák világszerte előforduló paraziták, amelyek komoly állat- és közegészségügyi jelentőséggel bírnak. Elég, ha a középkori pestisjárványokra gondolunk, amelyeknek kórokozóját a patkánybolha terjesztette. Életük folyamán különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül: pete, lárva-, bábállapot, végül a kifejlett egyed. Csak kifejlett állapotban paraziták, amikor a gazdaállat vérét szívják. A szórre lerakott peték az állat környezetébe hullanak le, itt következik be a lárva- és a bábállapot. Átlagos feltételek között (megfelelő hőmérséklet és páratartalom) ez a fejlődési folyamat 3-5 hétig tart.

A kutyánál és a macskánál a legfontosabb két faj a Ctenocephalides canis és C. felis. Az utóbbi, a macskabolha megtelepedhet más fajokon is, így az emberen is.

A bolhásság állat- és közegészségügyi jelentősége abban rejlik, hogy vérszívásukkal nyugtalanítják az állatot vagy az embert, számuktól függően vérszegénységet okozhatnak, terjeszthetnek kórokozókat, parazitákat (pl. galandférget), amik emberre is, különösen a fiatal gyerekekre veszélyesek lehetnek.
Nagy jelentősége van a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladásnak is, amelyet a bolha nyálában lévő fehérjék okoznak. Érzékeny gazdaállatban akár egyetlen bolha csípése is elég lehet, hogy akár 10-20 percen belül kialakuljon az allergiás reakció. Ez kutyáknál leginkább a faroktő környékén, a törzs hátulsó részén, a combok belső felületén, és a hason jelentkezik, súlyos viszketegség, bőrpír, szőrhullás formájában. Macskában legtöbbször csak a mosakodás gyakoribbá válása hívja fel a figyelmet a bántalomra, de súlyosabb esetben testszerte apró sebeket, erőteljes szőrhullást is tapasztalhatunk.

A szőrzet széthúzásával, alapos megtekintéssel esetenként észrevehetők a bolhák, vagy az emésztett vért tartalmazó bolhaürülék. Ez utóbbit úgy tudjuk elkülöníteni a kinézetre hasonló egyszerű homok – vagy porszemcséktől, hogy a bundán végighúzunk egy megnedvesített papírzsebkendőt. Az “bolhapiszok”-ból a vérfesték kioldódik, és vörös színű udvar keletkezik a körülötte, ami a fehér háttéren jól látható, míg az egyéb szemcséknél ilyen jelenség nem tapasztalható.

Legfontosabb védekezési forma a megelőzés. A legalkalmasabbak erre a célra az úgy nevezett spot on, és a line onkészítmények, melyek általában egy hónapig, egyes termékek három hónapig védenek, és a már fennálló fertőzöttség esetén is segítenek. Ezek alkalmazása egyszerű, kényelmes, mindössze az állat bőrére kell cseppenteni vagy önteni, és hagyni, hogy felszívódjon. Egyenletes eloszlásukhoz szükséges a bőr megfelelő zsírrétege, ezért fontos, hogy a kezelés előtt és után 2 nappal ne fürdessük samponnal kedvencünket!
Léteznek rovarhormon tartalmú készítmények is, melyek a kifejlett bolhát nem pusztítják el, de egyedfejlődésüket megszakítják. Itt azonban számolni kell azzal, hogy a vakaródzás nem szűnik meg azonnal a kezelés után, hiszen a vérszívó példányok még tovább irritálják kedvencünket. Ezt a kezelési módot inkább kiegészítésként ajánljuk.
Külsőleg alkalmazhatók még lemosó- és fürösztőszerek. Nagyon fontos, hogy ne csak az állatot kezeljük, hanem a környezetében is pusztítsuk el a különböző fejlődési alakokat, valamint, hogy több állat együtt tartása esetén minden állatot egyszerre kezeljünk.