Bőr- és szívférgesség


Új betegségnek számít, és úgy tűnik, már eléggé elterjedt Budapesten is a bőr alatti férgesség  (Dirofilariosis). Szúnyogok terjesztik, bőr alatti csomókat okoz, a csomókban van a kifejlett féreg. Hagyományos féreghajtókkal nem pusztíthatók el, csak sebészetileg távolíthatók el. A féreg lárváit lehet kimutatni a vérből. Emberre is átvihetik a betegséget a szúnyogok, de szerencsére azért az emberi megbetegedés ritka.

Halálos betegséget okoz a szívférgesség (Dirofilaria immitis), melyet szintén szúnyog terjeszt. Dél-Európában gyakori,de már nálunk sem számít ritkaságnak .
Megelőzés:

1. a szúnyogriasztó hatással is rendelkező kullancsírtó készítményekkel: Scalibor nyakörv, illetve az Ex-spot, Advantix, Activyl plus, Duowin contact  bőrre csepegtetős szerek kb 2 -3 hétig .
2.Advocate bőrre cseppentős oldat (spot on), mely a bőrféreg és szívféreg vérben keringő lárváit öli meg, illetve tartós (kb 3-5 hónapon át) kezelés hatására a kifejlett féreg is elpusztul.
3. Milbemax tabletta ( bőrféreg és szívféreg vérben keringő lárváit öli meg)

Bővebb leírást a betegségről az alábbiakban olvashatnak:

A szúnyogok 2 fontos betegséget terjesztenek: a bőrférgességet és a szívférgességet.

A kutyák bőrférgességének kórokozója egy kb. 15 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, amely hazánkban is már évekkel ezelőtt megjelent, és jelenléte már Budapesten sem ritkaság. A felnőtt féreg apró, mikroszkóp alatt jól látható lárváit szúnyogok terjesztik vérszívás útján. A lárvák a vérárammal bárhova eljuthatnak, azonban elsősorban a bőrben telepednek meg és több hónapos fejloődés után kifejlett, felnőtt férgekké válnak ott. A felnőtt egyedek akár 3-4 évig is életképesek maradnak. A bőrférgek életük során egyre több lárvát juttatnak az állat vérébe, amelyek vagy további felnőtt férgekké fejlodnek, vagy szúnyogok közvetítésével más állatokba, vagy akár emberbe is eljuthatnak.

A betegség tehát zoonozis, állatról emberre szúnyogcsípés útján terjedhet!

A kifejlett férgek kedvenceink bőrében csomók, duzzanatok formájában jelennek meg elsősorban, bár viszkető, ekcémás bőrgyulladás esetén is érdemes a betegségre gondolni. A bőrférgességet akár néhány csepp vérből is diagnosztizálni lehet ( a lárvák kimutatása), illetve a csomók, daganatok műtéti eltávolítása során a kifejlett féreg a csomókban megtalálható. Sokszor egy rutin vérvizsgálat során a lárvák felfedezésével derül ki ez a betegség, anélkül, hogy csomót találnánk a kutya bőre alatt. Egyes hazai rendelőkben a tesztelt állatok vérvizsgálatata során a kutyák 10-17%-a pozitív volt! Ez rendkívül magas arány, és mivel az eredményt legtöbbször csak egy csepp vérből határozzák meg, ezért előfordulhat, hogy ez az arány jóval magasabb. Vérvizsgálatot nálunk is kérhet: a vért levesszük kedvencéből és laboratóriumba küldjük. Érdemes a vérvételt a késő délutáni órákra tervezni, mert a lárvák ilyenkor aktivizálódnak a vérpályában (a szúnyogok is este aktívak).

KEZELÉS, MEGELőZÉS: 1. Advocate bőrre cseppentős oldat (spot on), mely a bőrféreg vérben keringő lárváit öli meg, illetve a legújabb kutatások szerint a tartós (kb 3-5 hónapon át történő) kezelés hatására a kifejlett férgeket is elpusztítja. Az Advocate számos más parazita ellen is hatékony: bolha, fül-rühatka, Demodex atka, illetve egyes bélférgek. 2. Milbemax tabletta: a Milbemax a tabletta beadását követően 4-5 óra alatt felszívódik, és ettől kezdve egy hónapig lárvák elleni hatást fejt ki. (Megjegyzendő, hogy a bőrféreg elleni készítmények a lárvákat szinte azonnal elkezdik pusztítani, ezért a lárvák a vérárammal sodródva kisebb erekbe juthatnak, ahol trombózist okozhatnak. Ennek súlyos következményei lehetnek (sokk, ödémás elváltozások, embólia), ezért tőlünk nyugatabbra és az USA-ban a pozitív eseteket a kezelés megkezdése előtt rövid hatású szteroiddal kezelik, valamint a vénakanült helyeznek be és 24 órás megfigyelésen tartják az állatot. A kezelést követő 2-3 hétig fontos a kutya nyugalmának biztosítása, pihentetése. Magyarországon ez a kezelési protokoll még nem terjedt el.) A fertőződés megelőzése elvileg kétféleképpen lehetséges: a szúnyogok távoltartásával és a szúnyog által beoltott lárvák elpusztításával. Az utóbbi gyakorlatiasabb, ezért a fertőzésnek leginkább kitett kutyákat ajánlott a szúnyogszezon ideje alatt ill. a vízparti területekre való utazás előtt valamelyik lárvaölő készítménnyel kezelni: 1. a szúnyogriasztó hatással is rendelkező kullancsírtó készítmények: Scalibor nyakörv, illetve az Advantix, Duowin, és az Exspot bőrre csepegtetős szerek, illetve egyéb, permetrin hatóanyagot tartalmazó készítmények. Ezek macskáknak nem adhatók. 2. bőrféreg lárváit ölő készítmények: Milbemax tabletta, Advocate bőrre csepegtetős szer: a szúnyogok által bejuttatott féreglárvákat pusztítja 1 hónapon keresztül.

Súlyosabb betegséget okoz a szívférgesség (Dirofilaria immitis): A szívféreg egy olyan parazita, mely a mediterrán, szubtrópusi, trópusi éghajlaton honos, de már Magyarországon is egyre gyakrabban előfordul.  A vektorok (közvetítők) leggyakrabban itt is a szúnyogok. A kifejlett férgek a kutyákban, macskákban szaporodnak, a lárváik a vérrel a szívbe és a tüdő ereibe jutnak, majd ott fejlődnek tovább. A nőstény férgek a szívben akár a 35 cm nagyságot is elérhetik! Állatoknál jellemző, hogy minél több kifejlett féreg van jelen, annál súlyosabbak a panaszok. A nagyszámú féreg főleg kutyában okoz szívtüneteket, a férgek a véráramba jutva tüdoembóliát, érelzáródást és halált is okozhatnak! Macskában ritkán idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Kimutatása: A szívférgesség diagnosztizálása a vérből (lárvák kimutatása, illetve a kifejlet férgek kimutatása szívultrahang vizsgálattal lehet. Szívférgesség esetében ha már a férgek a szívben vannak, a gyógykezelési kilátások nagyon rosszak, hiszen a specifikus parazita elleni szer hatására elpusztuló férgek is okozhatják a kutya halálát. Tehát inkább a megelőzésen van a hangsúly! Megelőzés: ugyanazokkal a szerekkel, mint a bőrférgesség ellen. Vízpartra, külföldre utazás előtt feltétlenül gondoskodjon a megelőzésről!