Cikkek, Információk

 • 2014,October 10

  Mopszkozmetika

  A mopszgazdiknak általában a lakás kiszőrösödése okozza a legnagyobb gondot. Mivel ez a szőrösödés sajnos nem orvosolható mindenféle divatos lézeres szőrtelenítéssel, így gondoltam körbejárjuk kicsit a témát. Több más mellett kutyakozmetikus tanfolyamot is végeztem, és elmondhatom, hogy a könyvek nem tárgyalják ezt a nekünk oly fontos kérdést. Ugyanis ezen könyvek szerint a mopszok rövid szőrűek…

  Részletek
 • 2014,October 10

  Diszplázia

  Kutyákra jellemző betegségcsoport, amely elsősorban a csípőízületet érinti. Hasonló, mint az emberi csípőficam, vagy az időskori “csípőkopás”. Lényege, hogy a csípőízület nem kellően, az anatómiai viszonyoknak megfelelően fejlődik, ezért a combcsont fejének és a medence ízületi vápájának az illeszkedése tökéletlen. Ez okozza az ízületi felszín kóros túlterhelődését, a porc gyors, degeneratív elváltozását. Ha ez a..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Ivartalanítás

  Sokan tiltakoznak az ellen, hogy ivartalaníttassák állatukat. Az okok különbözők: van, aki drágállja a műtétet, van, aki a sok kényelmetlenséget emlegeti, amivel az utókezelés jár, akad olyan, aki nem kíván beleavatkozni a természet adta felépítésbe, és még sorolhatnám. A legutóbbi kifogásra annyit mondanék, hogy gondolkodjunk egy kicsit! Azzal, hogy otthonunkba fogadtuk Cirmit vagy Buksit, nem..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Kullancsok

  Sokat hallani mostanában ezekről a különös életmódot folytató parazitákról, és sok tévhit is elterjedt velük kapcsolatban. A kullancsok az ember és az állatok egészségét károsító ízeltlábúak egyik legfontosabb csoportja. Hazánkban kb. 20 faj fordul elő. Nagyságuk kb. 2-5 mm, de a nőstények táplálkozás után 1-2 cm-es nagyságot is elérhetik. A kullancsok életük 90%-át a gazdaállaton..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Bolhásság

  A bolhák világszerte előforduló paraziták, amelyek komoly állat- és közegészségügyi jelentőséggel bírnak. Elég, ha a középkori pestisjárványokra gondolunk, amelyeknek kórokozóját a patkánybolha terjesztette. Életük folyamán különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül: pete, lárva-, bábállapot, végül a kifejlett egyed. Csak kifejlett állapotban paraziták, amikor a gazdaállat vérét szívják. A szórre lerakott peték az állat környezetébe hullanak le,..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Bőrférgesség

  Bőrférgesség (Dirofilaria repens) Bizonyára többen hallottak már a félelmetesen hangzó “szívférgességről”, melyet a Dirofilaria immitis nevű féreg okoz, a jobb szívfélben és az oda térő nagy erekben megtelepedve. Sajnos azonban ez nem egy távoli, egzotikus betegség, hiszen a környező országok között Szlovéniában, Szlovákiában, Szerbiában, Romániában is jelen van, Olaszországban a Pó völgyében pedig kifejezetten magas..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Bőr- és szívférgesség

  Új betegségnek számít, és úgy tűnik, már eléggé elterjedt Budapesten is a bőr alatti férgesség  (Dirofilariosis). Szúnyogok terjesztik, bőr alatti csomókat okoz, a csomókban van a kifejlett féreg. Hagyományos féreghajtókkal nem pusztíthatók el, csak sebészetileg távolíthatók el. A féreg lárváit lehet kimutatni a vérből. Emberre is átvihetik a betegséget a szúnyogok, de szerencsére azért az emberi megbetegedés..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Féreghajtás

  A ragadozó állatok – így a kutya és a macska is – nagyon gyakran találkoznak ezekkel a hívatlan vendégekkel. Magyarországon minden második kutya bélférgekkel fertőzött, ezek a paraziták gyakoribbak, mint hinné! Az, hogy Ön esetleg nem látja kedvencének ürülékében a kifejlett férgeket, még nem jelenti, hogy az állat nem férges! A férgesség az esetek többségében..

  Részletek
 • 2014,October 10

  Oltások

  Miért kell kutyámat/macskámat oltatni? Sok kutya és macska betegszik meg vagy pusztul el olyan betegségekben, amelyeket védőoltással meg lehetett volna előzni. A fertőző betegségek esetében mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen számos betegség maradandó következményekkel jár. Ha az oltásokat nem kapják meg idejében, a kórokozó vírusok vagy baktériumok által megtámadott, súlyosan megfertőződött állatot..

  Részletek
 • 2014,October 10

  A kutyák táplálása

  A növekvő kölyökkutyánál – de felnőttkorban is – nagyon lényeges kérdés a tartás és takarmányozás témaköre. Főleg nagy testű kutyák esetében kell óvakodnunk az állat erőszakos mozgatásától a növekedési időszak végéig. ( a nagy testű fajták másfél éves korukig, míg a kicsik egy éves korukig növekednek) Az állat csak annyit mozogjon amennyit önmagától akar! Ne..

  Részletek
Tovább

Támogass minket a munkánkban!

Mopszokért Alapítvány

OTP BANK

11711003-20013341

PAYPAL UTALÁS