Mopszkozmetika


A mopszgazdiknak általában a lakás kiszőrösödése okozza a legnagyobb gondot. Mivel ez a szőrösödés sajnos nem orvosolható mindenféle divatos lézeres szőrtelenítéssel, így gondoltam körbejárjuk kicsit a témát.

Több más mellett kutyakozmetikus tanfolyamot is végeztem, és elmondhatom, hogy a könyvek nem tárgyalják ezt a nekünk oly fontos kérdést. Ugyanis ezen könyvek szerint a mopszok rövid szőrűek.
A rövid (sima) szőr jellemzői a következők:
„4-15mm hosszúságú, aljszőrrel nem rendelkező, csak rövid fedőszőre van, szakaszos szőrváltás jellemzi. Pl.: Tacskó, Vizsla.”
Tehát kedves mopsztulajdonosok, mi hivatalosan nem találkozunk otthonunkban pici hullámos szőröcskékkel, ááá… Ha megborzolod most az öledben ülő mopszocska szőrét, nem is repül ki belőle ilyesmi.

A rövid szőr ápolása: „Ezeket a fajtájú kutyusokat is érdemes a tavaszi, és őszi vedléskorkutyakozmetikushoz vinni, aki gumikefével kiszedi a levedlésre váró elhalt szőrőket. Így mindig fényes marad a kutyus szőre.”

(Magam alatt vágom a fát, hogy megosztom veletek a tapasztalataimat-tessék létrehozni egy alapítványt, mert a virtuális kutyakozmetikázásból be nem áramló bevételeim nem igazán fedezik a költségeimetJ).
Szóval térjünk vissza a rövid szőrhöz és a gumikeféhez. Ez az eszköz teljesen megfelelt Berry szőrápolásának, de csak amíg pici volt. Idővel nem hozott ki semmi szőrt, ekkor áttértünk mindenféle kefék használatára. A képen látható kefe puhább, nem sérti meg a bőrt.

Egyszer elmentünk kutyakozmetikushoz, ennek oka a közelgő tenyészszemle volt. Gondoltam akkor már mégiscsak adjunk magunkra…
Egy kedves, 17 éve kutyakozmetikával foglalkozó hölgyre bíztam Berry-t. Tőle hallottam először, hogy a mopszok „trimmelős” kutyák, és ecsetelte, hogy sokan bizony nincsenek ezzel tisztában, se kutyakozmetikusok, se gazdik (a későbbiekben megismerkedünk a „trimmelős” jelentésével is).
Tehát ezen a napon okosabbak lettünk, ami Bogyócska szőrét illeti. Illetve ekkor kezdtem érdeklődni a szakma iránt is, és kezdtem bújni a netet kutyakozmi-tanfolyam ügyben, majd 2008 nyarán el is végeztem a tanfolyamot.

Sok kutyakozmetikus véleményét kikértem, tulajdonképp nincs egy tuti recept mopsz kérdésben, mások is azokat a megoldásokat ismerik, amiket mopszos barátaim és én is alkalmazunk (persze mopszos barátaimat azonnal informálom, ha valami újat megtudok).

Ha a gazdi találkozik az egyenes, hosszabb szőrökön kívül (fedőszőr) hullámos, kis szőröcskékkel, az azt jelenti, hogy a kutya aljszőrrel is rendelkezik.

A trimmeléshez találtam egy jó kis írást, így nem töröm a fejem:
„Kevés olyan kutyatulajdonos van, aki tisztában lenne azzal, hogy mi a különbség a nyírás és a trimmelés között!
A legtöbb kutyafajta fedő és aljszőrzettel rendelkezik. A fedőszőr élénkebb színezetű, fajtára jellemző struktúrájú, míg az aljszőr rövidebb, gyapjasabb és színben harmonizál a fedőszőrrel. A trimmelésnél az elhalt szőrszálakat, megfogva, fájdalom nélkül kihúzhatjuk a bőrből. Ez egy természetes folyamat, mert a szőr a növekedés végén elhal, tehát trimmelésre érett lesz, ilyenkor a színe mattabbá válik. Ha elhalt szőrt húzunk ki, akkor nem sérül a szőrhagyma és a pihenő idő után új, életerős szőrszálat indít, melynek színezete és minősége megegyezik az előző, még élő szőrszáléval. A gépi vagy kézi (ollóval) nyírásnál a fedő és a közötte lévő aljszőröket egyszerre, egyforma hosszúságúra nyírjuk. Mivel az élő fedőszőrt is elvágjuk, ezért ezek a szőrök károsodnak, tompábbak, mattabb színezetük lesz és veszítenek a szőrzet minőségéből is. A szőr elkezd gyapjasodni, vattásodni.

Mi lehet az előnye és a hátránya a két módszernek?
A nyírás bármikor elvégezhető, mivel nem kell megvárni a trimmelhetőséget, és egyúttal sokkal gyorsabb is, mint a trimmelés. Előnyös továbbá idős kutyáknál a kezelhetőség és tisztántartás céljából, hiszen sokkal praktikusabb, humánusabb megoldás, ha nem akarjuk már őket több órás procedúrával fárasztani.

Hátránya azonban több van: nyírás után nem biztos, hogy meg lehet trimmelni a kutyát. A legyapjasodott szőrzet már nem képes az időjárástól megvédeni annyira az állatot, hiszen szinte szívja a vizet. A gyapjasabb szőrzetet nehezebben lehet ápolni, mivel hajlamosabb a filcesedésre, tehát több időt kell szánni a bontásra és fésülésre, valamint a nyírott szőrzet sokkal gyorsabban koszolódik, zsírosodik. A nyírással megkozmetikázott kutya rövidebb ideig tartja meg a kialakított formáját, és hamarabb kelt ápolatlan hatást! A nyírás és a trimmelés nem megfordítható folyamat! A trimmelt kutyát le lehet nyírni, de a többször lenyírt, gépezett kutyát már nem lehet vagy csak igen nehezen lehet trimmelni! Sok ember azt gondolja, hogy az adott fajta, ami megtetszik nekik, mindig úgy néz ki, mint az újságokban és a kiállításon szereplő győztes példányok. Pedig küllemük kialakításához rengeteg hozzáértés, türelem és energia szükséges, amely kellő szakértelemmel párosul. Nemcsak a kiállítási egyedek kiváltsága a trimmelés, a kedvencként tartott kutyákat is megilleti a számukra legoptimálisabb szőrfelkészítés, még akkor is, ha az esetleg munkásabb és időigényesebb. Sajnos a legtöbb, manapság gombamód szaporodó kutyakozmetikában nem világosítják fel a tulajdonosokat a nyírás hátrányairól, mivel ez gyorsabb, kényelmesebb és kevesebb profizmust igénylő megoldás.

Minden fajtának megvannak a maga speciális igényei. Trimmelés és trimmelés között is óriási különbségek vannak, hiszen egy selymes, hosszú szőrű spánielt teljesen más technikával és szerszámmal trimmelünk, mint egy szálkás szőrű tacskót, vagy egy drótos szőrű foxterriert. A trimmelés ettől függetlenül minden esetben kézi munka, nyírógépet a test felületén nem igényel, azt kizárólag a hajlatokban, érzékeny részeken (nyak, fül, végbél környékén, stb.) használjuk.”[1]

A trimmeléshez elsősorban gumiujjat használnak.

Ezzel megfogva a szőrt, könnyebben kitéphetők az elhalt szőrszálak.

Létezik trimmelőkő is, illetve trimmelőkés. Fontos, hogy a trimmelőkéssel sem elvágjuk, hanem kitépkedjük a szőrt.

A trimmelés megkönnyítése érdekében használható coat-king, melynek „karmain” jelentős mennyiségű aljszőr fennakad, amikor átfésüljük vele a kutya szőrét.

Ezt követi az fent említett folyamat.

Létezik egy trimmelő hurok nevezetű szerszám is. (Köszönjük Ozzy-nak a bemutatást:))

Használatakor egyik kezünkkel kifeszítjük a bőrt és a másik kezünkben a hurokkal fésülő mozdulatokat végzünk, mintha a hurok fogai lennének a fésű fogai. Ha már ráérez az ember, egész gyors és határozott mozdulatokkal szabadíthatjuk meg a kutyát a felesleges szőrtől.

A legújabb eszköz, mely egyre kedveltebb a mopszosok körében: a Furminátor.

Határozott neve mögött, határozottan elmondhatom, hogy hatékony találmány húzódik meg. Tulajdonképp azt tapasztaltam, hogy a hurok használata után is még képes tekintélyes mennyiségű szőr eltávolítására (sajnos nem kapok jutalékot, tessék ezért is közbenjárni az érdekembenJ).
Alkalmazásának szemléltetésére videók is rendelkezésünkre állnak:
video

Kedves gazdik!
Remélem ezzel a kis összefoglalóval segítettem valamit, hogy a szőrök miatt se kelljen bosszankodnotok. Nem mondom, hogy így teljesen sikerül epilálni a lakást, de a helyzet azért igencsak mérsékelhető. Igen-igen, ezek itt azt jelentik, hogy energiát kell fektetni a feladatba, de mindenképp megéri, hiszen magunknak is jót teszünk azzal, ha tiszta, fényes szőrű a kis szörcsögő rosszaságunk.
Szegény Berry, ő nem nagyon örült ennek a kutyakozmetikus tanfolyamnak…J